Maak kennis met Sushi

Sushi is populair. Maki’s, Uramaki’s, Temaki’s, Sashimi, Nigiri. Als je nog niet heel erg bekend bent met sushi, kun je vraagtekens hebben bij het bestellen ervan en in de war raken over wat je moet doen tijdens het eten van sushi. Sushi Loco heeft gelukkig foto’s staan in het online bestelmenu en gebruikt vooral Nederlandse woorden om aan te geven of het om zalm, tonijn, omelet of krab gaat en niet sake, maguro, tamago of kani.

Hoe eet je sushi?

Er is geen verkeerde manier om sushi te eten. Zo, dat is eruit. Nee, laat je niet wijsmaken dat er één manier is waarop je sushi moet eten of in welke saus je de sushi moet dompelen. Het doel van sushi eten is om van je maaltijd te genieten en iets te eten dat je oprecht heerlijk vindt. Niet om indruk te maken op anderen. Eigenlijk net zoals het leven.

 

Uiteraard beweren kenners dat een sushi op een bepaalde manier tussen de vinger wordt vastgehouden en andersom in de soja wordt gedompeld als de sushi al gedompeld wordt in de sojasaus. Maar er zijn meer mensen die dat niet doen dan wel.

 

Toch kan je bij het zien van sushi op je bord vraagtekens hebben. Ga ik het met eetstokjes eten? Moet ik sushi ergens in dompelen? Mag ik met mijn handen eten? En voordat je sushi op je bord hebt, wat moet ik bestellen?

 

 

Er zijn in inmiddels veel sushi restaurants over de hele wereld en natuurlijk ook in Nederland. Van Amsterdam tot aan Breda en Eindhoven en van Zevenbergen tot aan Utrecht en Groningen. Allemaal hetzelfde, maar toch allemaal ook weer anders. Toch zijn er een paar “ongeschreven regels” die elke sushichef kent als het gaat om het eten van sushi. 

 

Je krijgt een bakje met de door jou gekozen sushi (en een bord in een restaurant). Je krijgt er eetstokjes bij, sojasaus, wasabi en ingemaakte gember. Meestal eet je sushi met stokjes, hoewel eten met je handen acceptabel is. Er is niemand die je boos aankijkt als je met bestek eet. Maak je daar dus geen zorgen over.

 

De wasabi en sojasaus geven je de gelegenheid om smaak in balans te brengen en dat kan voor iedereen anders zijn.

De wasabi lijkt op mierikswortel en is extreem krachtig en pittig, maar niet zoals hete pepers pittig zijn. Het verheldert je sinus met een ultra frisse en branderige ervaring, maar dit verdwijnt binnen een paar seconden. Veel mensen die op zoek zijn naar een extra kick, mengen wat van hun wasabi met sojasaus. Dat ingemaakte gember erbij zit heeft een andere reden. Ingelegde gember heeft een zeer milde smaak en een rustgevend karakter, die de smaak van de laatstgenoten sushi verwijdert – waardoor je klaar bent voor de volgende sushi.

 

Doe een kleine hoeveelheid sojasaus in een klein schaaltje of in het dekseltje van de verpakking. Doop een stukje sushi in de sojasaus. Als je wat extra pit wilt, gebruik dan je eetstokjes om wat meer wasabi op de sushi te “borstelen”.

Eet nu de sushi. Kleinere stukken zoals nigiri en sashimi moeten in één hap worden gegeten, grotere rollen moeten wellicht in twee of meer happen worden gegeten. Kauw de sushi volledig, zodat de smaak de binnenkant van je mond bedekt. Drink je sake bij je sushi, dan is dit een goed moment om een slokje te nemen. Bij Sushi Loco verkopen we sake van HAKKAISAN, Tokubetsu Junmai. 

 

Neem vervolgens een beetje ingelegde gember en eet die om de smaak te neutraliseren voor de volgende hap. Je kunt dit tussen elke rol of elke hap doen. Dat was het! Simpel he?